100 dagen

Laatst moest ik een vragenlijst invullen over opvoeden. Een van de stellingen ging over de veranderingen na het krijgen van kinderen en luidde: “Sinds ik kinderen heb, heb ik het gevoel dat ik weinig tot geen nieuwe dingen kan ondernemen”. Ik dacht even terug aan het afgelopen jaar en moest een beetje gniffelen….

Een jaar geleden waren mijn vriend en ik net begonnen aan onze ‘Big Trip’ – een reis van 3 maanden door Zuid-Oost Azië met onze dochter van twee. Een reis met grote en kleine avonturen en heel veel tijd om te praten, na te denken en te genieten van elkaar. Bij terugkomst dook ik in het volgende avontuur: de kandidaatstelling voor de lijst van D66. Er was een gesprek met de adviescommissie, een interne campagne, een definitieve lijst en ondertussen was ik actief in het campagneteam, werkte ik vrolijk door en ging ik nog even twee keer naar Kenia voor mijn werk. Eind 2013 zegde ik na meer dan 8 jaar mijn baan op en begin 2014 stond ik bij de Kamer van Koophandel om mijn nieuwe bedrijf in te schrijven. En ondertussen kwam de campagne op stoom, kwamen de verkiezingen, de uitslag en de installatie van de nieuwe raad, de onderhandelingen en het nieuwe college. Inmiddels zijn we nog wat maanden verder en ben ik de magische grens van 100 dagen raadslid alweer gepasseerd. “…geen nieuwe dingen…”? Ha!

100 dagen raadslid dus: Langzaamaan het idee dat je, met behulp van werkbezoeken en heel veel mensen en organisaties, je portefeuille een beetje in de vingers krijgt. Met zoeken naar steun bij andere partijen voor de dingen die je wilt: dat je soms hetzelfde wilt en dat het dan toch niet lukt en dat je soms steun uit onverwachte hoek krijgt. Met twee eerste wapenfeiten (de ongedocumenteerde mannen van De Toevlucht blijven voorlopig onder dak en Utrecht wordt een Shelter City). Je weg vinden in alle procedures en mores. En met gelukkig veel collegialiteit in de raad, ook (en juist) op lastige momenten.

Voor nu is het tijd voor reces: het doorwerken van een laatste berg(je) e-mails en daarna weer op een (korter) familie-avontuur. En begin september weer tijd voor de volgende nieuwe dingen. Voor nu veel dank aan iedereen die me de eerste 100 dagen heeft geholpen met achtergronden, meningen, gloedvolle e-mails, tips, ideeën, peptalk en de weg in het stadhuis!

blogknipsel