Campagne

campagneHet viel te verwachten natuurlijk: in de laatste weken voor de campagne is er inspiratie genoeg, maar veel te weinig zitvlees om het op papier te zetten. Na dik 1,5 jaar vergaderen en plannen, programma’s schrijven en campagne op papier, was het de laatste weken vooral tijd om fysiek aan de slag te gaan: de straat op met flyers, bij mensen langs de deuren, heel vaak mijn verhaal en dat van D66 vertellen.

Op de stadhuisbrug, bij winkelcentrum Overvecht en bij mensen voor de deur in Tuindorp, Tuinwijk, Vogelenbuurt, Overvecht en Oog in Al voerde ik gesprekken met heel veel Utrechters. Ik werd bevraagd over psychische zorg in de buurt, de rare vragen in de stemwijzer, studentenwoningen, fout afgestelde stoplichten, lerarensalarissen, mensen die over de stoep fietsen, fijnstof, kinderopvang, plofklassen en de mening van D66 over duurzaamheid, defensie, vluchtelingen, prostitutie, betaald parkeren en de Neudeflat. Er waren mensen die voor het eerst gingen stemmen, en mensen die nooit meer gingen stemmen. Er waren mensen die zich vooral druk maakten om landelijke thema’s en anderen die boos waren over alle bemoeienis van de landelijke politiek met de gemeenteraadsverkiezingen. Sommige mensen vonden alle politiek vreselijk, of alleen D66 en er was één mevrouw die het in alles met D66 oneens leek te zijn, maar die me zo leuk vond dat ze toch op me ging stemmen.

Toen ik maanden geleden besloot me in dit circus te storten was ik vooral onder de indruk van de betrokkenheid van mensen bij hun wijk en buurt. En hoewel ik na een hele dag zeer uiteenlopende gesprekken best even een momentje ‘uit’ wil, blijft dat het mooiste wat er is. Dus komt er morgen gewoon weer een stapel flyers, weer een deurbel en weer een gesprek.

De komende week ben ik nog bezig met een verkiezing van de Beste Docent van Utrecht, om het belang van kwaliteitsonderwijs te onderstrepen, met een bakfietsrace, met méér mensen spreken in onder meer Hoograven, de studentencomplexen, het centrum, bij het station en in Kanaleneiland. En natuurlijk ga ik mijn eigen wijk in, met mijn eigen flyer, met mijn eigen hoofd.

Voor deze laatste week: zie je ons lopen in die belachelijke dikke witte jassen – spreek ons aan, stel je vraag, geef je mening of vertel ons gewoon even dat je al (op D66) gaat stemmen. Daar worden we namelijk heel erg blij van!