Modern Family

Untitled-126Dit weekend hebben we een (eerste) echte campagne actie gehad gericht op ouders. Ouders hebben specifieke belangen in de stad: goed onderwijs, talentontwikkeling voor alle kinderen, kwalitatief goede kinderopvang, veilig verkeer en mogelijkheden om te sporten en te spelen in de buurt. Daarom richt ik me tijdens een deel van de campagne speciaal op hen. Tijdens de totstandkoming van het verkiezingsprogramma heb ik ook gekeken naar onze inhoudelijke punten voor ouders. Zo kwamen er nog twee mooie amendementen over kleinere klassen en Ouder Participatie Crèches in ons programma.

Toch heb ik wel een klein moment getwijfeld of ik me in de campagne echt wil profileren als ouder. Ik wilde niet het risico lopen op een kneuterig muntthee-moeder-goes-gemeenteraad-stempel. En van D66 een gezinspartij willen maken klinkt wel erg Mona Keijzer.

Wat scheelt? Voor D66 betekent het zijn van een gezinspartij dat je je ook inzet voor gezinnen die er niet zo uitzien zoals de mijne (dat onderkennen zelfs CDAers )

Dit weekend las ik de prachtige blog van Geer Oskam , over zijn baby-in-wording die twee moeders en een vader heeft. Hij schrijft ontroerend over de spanning van iedere aanstaande ouder (rompers, echo’s en op-wie-lijkt-mijn-kind-gedachtes), maar ook over de absurde administratieve en praktische hoepels waar je doorheen moet als je een kinderwens hebt, maar geen standdaardgezin vormt. Hoewel de aanstaande moeders in dit geval gelukkig nu automatisch allebei juridisch moeder worden (dankzij een wat mij betreft long-overdue wetsvoorstel) is het helaas voorlopig nog onmogelijk voor een kind om juridisch meer dan twee ouders te hebben. Er komt een onderzoek naar meeroudergezinnen, maar voorlopig blijft het aanmodderen.

Hopelijk wordt het administratieve gedoe rond dit soort beslissingen heel snel veel minder. Zodat Geer en zijn gezin zich ook gewoon lekker standaard bezig kunnen houden met scholen, veilig verkeer en muntthee. Of zoals zijn ouders al zeiden: “Hoe meer ouders hoe beter!”