Ondek je plekje

Veel van de eerste weken als Raadslid gaan, naast stukken lezen en vergaderen, zitten in het ontmoeten van heel erg veel verschillende mensen. Omdat ik helemaal onwetend/fris* (*streep door wat u prettig vindt) ben op mijn portefeuilles ontmoet ik zo veel mogelijk ambtenaren, organisaties, vrijwilligers en andere stadsgenoten (al dan niet in groepsverband) die me kunnen uitleggen “hoe het zit”.

Net als in mijn reguliere baan geef ik er de voorkeur aan mensen te ontmoeten in hun eigen habitat: het stadhuis is hartstikke mooi (en heel stoer, zo met mijn eigen pasje), maar de locatie van waaruit mensen hun werk doen zegt vele malen meer. Zo val ik bij STIL midden in een spreekuur vol wachtende migranten en vluchtelingen, ontmoet ik cliënten van de nachtopvang voor ze gaan slapen, maar ook een ambtenaar op een piepklein kantoor waar collega’s gezellig komen buurten en weer een andere deskundige in haar favoriete kroeg.

Met de wijkraadvoorzitter zit ik twee uur over de kaart van Pijlsweerd, Ondiep en Zuilen gebogen in een koffietentje in Noodwest. Minutieus legt hij me uit wat er in de verschillende delen van de wijk aan de hand is en waar mensen aan werken en mee zitten. Om het zelf erna op mijn fiets nog even dunnetjes over te doen.

Een van de mooiste dingen van het raadslidmaatschap vind ik dan ook nu al dat het me mijn eigen stad op een heel andere manier laat ontdekken: een kijkje achter de schermen. Al die gebouwen waar ik waarschijnlijk al 100 keer voorbij ben gekomen, maar waarvan ik niet wist wat er achter de voordeur gebeurde. Als je zo nieuwsgierig bent als ik is dit een unieke gelegenheid om achter die deuren te kijken en om allemaal mensen te ontmoeten die bezig zijn met hun werk, iets waar ze in geloven en het een beetje beter maken van hun stad. Wat nou ‘werk’bezoek?

Utrecht luchtfoto