SV

KnipselWat hebben Kaapse eenden, parkeerpaaltjes, discriminatie op de arbeidsmarkt en boekhandel Broese met elkaar gemeen? Ze waren de afgelopen weken allemaal onderwerp van schriftelijke vragen aan het college in Utrecht.

Voor iemand als ik, die de afgelopen jaren in informele, kleine organisaties heeft gewerkt is de hoeveelheid procedures en formele instrumenten in de Raad indrukwekkend. Procedures en instrumenten kunnen natuurlijk helpen met een efficiënte vergadering voor 45 man. Maar als je de schriftelijke vragen leest, is het overduidelijk dat instrumenten ook deel uit maken van het politieke spel. Natuurlijk wil de vraagsteller wat weten van het college, maar een schriftelijke vraag is net zo goed een middel om een thema voor jezelf/je partij te claimen of om aan de buitenwereld te laten zien waar je zoal mee bezig bent – op zijn minst een teken van (je) leven in het stadhuis.

Naast een politiek spel lijkt de schriftelijke vraag soms ook een spel tussen college, ambtenaar en raadslid. Zowel landelijk als lokaal (vanzelfsprekend niet in Utrecht!) heb ik voorbeelden gezien van schriftelijke vragen (“Is het college bekend met….”) die werden beantwoord met het ambtelijke equivalent van “Nee, en nu je mond houden”.

Waar sommige antwoorden voor de vraagsteller moeten lijken op een gesprek met Apple’s Siri (“Ja, dat kan je natuurlijk óók in deze vraag lezen”) lijken andere ambtenaren oprecht plezier te beleven en hun best te doen het harde werk van de vraagsteller op z’n minst te belonen met creatieve antwoorden (voor de liefhebbers hierbij een pareltje uit de Tweede Kamer: http://www.twitlonger.com/show/7bga45 )

Voor mij als nieuw raadslid zijn alle instrumenten te komende tijd nog een beetje oefenen. Mijn eerste ‘SV’ (formule: SV = nieuwe portefeuille x (actualiteit + bezorgdheid) + (nieuwsgierigheid – uitzoekwerk) x plannen en ambities voor de komende tijd) ) is er na wat schrijf- en schrapwerk inmiddels uit. Ik ben benieuwd naar het proza van het college.

Deze blog is ook geplaatst op Raadsledennieuws!